| Uzm.Psik.Dan.Bülent Budak | |
| |
|
| Sayfa 3 Sonraki >> |
| Yazar | Mesaj |
|
uzman
Yönetici
|
![]() Konu: Gelin Kaynana İlişkileri üzerine bir söyleşiGönderim Zamanı: 07-Mayıs-2008 Saat 17:54 |
|
Hülya Dergisi ile Gelin-Kaynana ilişkileri ile ilgili bir söyleşim
Gelin-kaynana çatışması neden yaşanır?
Gelin kaynana çatışması; kişilik farklılığı,sınır sorunu,önyargılar,başkasını yönetme isteği,kıskançlık,bireysel ruhsal hastalıklar,bencillik gibi nedenlerle çıkabiliyor. Toplumumuzda ise en çok baskın olma,oğlunu kıskanma,gelinin bağımsız olma isteği gibi nedenler gelin kaynana çatışmasına yol açmaktadır.
İnsanlar kendi egoları ile dışsal dünyadaki gerçekleri uyuşturmakta zorluk yaşarlar. Bir de kendilerine sosyal çevre tarafından bazı katı roller empoze edilmişse, yani gelin böyle olmalı, kaynana böyle davranmalı gibi, o zaman çatışmaların boyutu büyümektedir. Taraflara düşen görevler neler? Taraflar öncelikle önyargılardan ve bazı katı rollerden sıyrılıp karşı tarafı olduğu gibi kabul ederek ve saygı duyarak ilişkiye başlamalıdırlar.Gelin eşinin kendisinden önce yakınları olduğunu ve onlarla ilişkilerini sürdürmesi gerektiğini bilmelidir.Bu konuda onu anlamalı onları birbirinden ayırmaya çalışmamalıdır.Anne erkek için tanıdığı ilk kadındır ve üzerindeki etkisi büyüktür.Anne bu güne kadar gözü gibi koruduğu ve yetiştirdiği oğlu hakkında sürekli kaygı duyar ve bu konuda başka kadına güvenmez.İki taraf da korkularından sıyrılıp öncelikle erkeğin bir birey olduğunu ve kendi istekleri ve kararları olduğunu düşünerek davranmalı.Bu konuda erkeği yönlendirmeye çalışmamalıdır.Önce saygı ortamı yaratılıp açık bir iletişim modeliyle ilişki içinde olurlarsa her iki taraf için de olumlu sonuçlar doğabilir.Anneler de oğullarının büyüdüğünü ve kendi ailesini kurup sorumluluk alması gerektiğini düşünmeli ve ona göre davranmalıdır. Kayınvalide ile iyi geçinmek için neler yapmalı? Kayınvalide ile iyi geçinmek için öncelikle ona bir anneye gösterilmesi gereken saygıyı göstermek gerekir.Diğer yandan ona karşı açık olunmalı tüm düşünce ve duygular açık olarak suçlamadan doğru bir şekilde ifade edilmelidir.Onun oğlu ile düzenli olarak görüşmesi sağlanmalıdır.
Aslında böyle durumlarda en zor görev erkeğe düşüyor.Arada denge kurmak çok kolay değildir.Erkeğin bu tür çatışmalarda göz edeceği ilk kural “hakkaniyet kuralı”’dır.Tarafsız davranıp bu hakkaniyet kuralını tatbik etmelidir.Bunun yanı sıra artık evli ve ayrı bir evi olduğunu düşünüp kendi ailesini korumalıdır.Anneler kötü niyetli değildir her zaman ama iyi niyetle gereksiz denetlemeler ve müdahaleler yapabilirler.Bu durumda kendisi bu duruma müdahale etmeli eşi ile annesini karşı karşıya getirmemelidir.Her iki tarafa da özel olduklarını hissettirebilirse aslında onları daha sakinleştirebilir.Hem annesine hem de eşine karşı farklı rolleri vardır.Bu rolleri karıştırmadan annesine evlat eşine de koca gibi davranıp sorumluluklarını yerine getirebilmelidir. |
|
|
|
|
asengoz
Üye
|
![]() Gönderim Zamanı: 07-Mayıs-2008 Saat 18:22 |
|
merhaba bülent bey, yazdıklarınız gerçekten çok kıymetli ve olması gerektiği gibi. ancak gelin ne kadar iyi davranırsa davransın, ne kadar saygı duyup annesi gibi olmaya çalışırsa çalışsın bu mümkün olmayabiliyor. bir hastalık haberi aldığında birimizden, hangisi doğru söyleyin arzu mu? murat mı? diyebiliyor.. sofra kurulurken yalnızca oğluna ayran yapabiliyor.. 1 gece eve geç gelindi diye evler ayrı olsa bile, gelini ertesi gün yukarı çağırıp sen benim oğlumu hiç mi düşünmüyosun, uykusuzluktan hasta olacak, o zaman sana sorarım diyebiliyor.. hatta kızıyla birlikte geline çığlık çığlığa bağırıp kendini yerden yere atabiliyor.. her ikiside çalıştığı halde, bir akşam gelin yemek ısmarlıyor, ev dönüşü oğlum kesene bereket derken, oğlunun bu akşam karım ısmarladı demesi üzerine napalım borcumuz olsun diyebiliyor.hiç durmadan kızını ve kendini övebiliyor.. o gelinken haklı, kaynana olarak yine haklı, erkek tarafı olarak o önemli kızı söz konusu olunca kız tarafı daha önemli.. bencillik diz boyu bülent bey ben benimkine ne yapacağı şaşırdım.. artık sinirlerim çok yıprandı.. Ben 26 yaşındayım hayatım boyunca bunun kadar bencil bir insana rastlamadım. |
|
|
biz sadece mutlu olmayı dilemiştik..
|
|
|
|
|
sgoksu
Yeni Üye
|
![]() Gönderim Zamanı: 08-Mayıs-2008 Saat 14:00 |
|
Suphesizki insanin yaratılışında,sahip olmak,ait olmak ve kıskanmak gibi
duygular vardır. Bu bazılarında daha az one cıkarken bazılarında daha fazladır. Bu duyguların, domuz haric butun hayvanlardada var oldugu bilim adamlarınca tesbit edilmistir. Kıskanmanın gerekcesi, sahip olmak ve ait olmaktır.Dikkat ederseniz gelininden memnun olmayan kaynanaların sikayetlerinin tamamına yakını, oğlunu kendi hemcinsinden biriyle paylasamama icgudusunden kaynaklandıgını anlayabilirsiniz. Hani sahiplenme duygusu varya butun sebep budur. Anne oglunu hep sahiplenir. Bir baska kadının onu sahipleniyor olmasına tahammul edemez kıskanır.Arkasından da sogukluklar, surtusmeler ve kavgalar kendiliginden ortaya cıkar.İşte bu noktada en büyük görev eşlere düşmektedir. Anneyi ANNE, Eşini EŞ olarak anlayabildiği sürece bence sorun yoktur. |
|
|
sgoksu
|
|
|
|
|
duygunaz
Üye
|
![]() Gönderim Zamanı: 08-Mayıs-2008 Saat 17:11 |
|
ben 2 yıldır evliyim ve ne kadar saygı gösterdiysem de olmadı.sıkıntıdan kalp hastası oldum kalbimde tehlikeli ritm bozukluğu meydana geldi ama o hala benle uğraşıyo.elbette bu ilişki çok değerli ve özen ister ama zararı cana dayanıyorsa ısrar gerçekten anlamsız oluyor.
|
|
|
|
|
fgngzl
Kıdemli Üye
|
![]() Gönderim Zamanı: 08-Mayıs-2008 Saat 17:30 |
|
AMA hep gelinlerden bekleniyo özverili davranışlar...susarsan iyisin susmazsan GELİNNN oluyosun.. |
|
|
FgN
|
|
|
|
|
SuNRiSe
Kıdemli Üye
|
![]() Gönderim Zamanı: 08-Mayıs-2008 Saat 18:59 |
|
Kayınvalideler hiç mi genç olmadı,gelin olmadı.Ne çabuk geçmişi unutuyorlar.Bazısı ben çok sıkıntı yaşadım gelinim yaşamasın diyerek büyüklük gösterirken bazısı da sanki geçmişin intikamını gelininden alır bir tavır içine giriyor.İnsanları anlamak o kadar zor ki...
|
|
|
|
|
((Adn))
Yeni Üye
|
![]() Gönderim Zamanı: 09-Mayıs-2008 Saat 19:34 |
|
SuNRİSe kardeşime katılıyorum insanları anlamak ve insanlara uyum sağlamak çok zor
keşke herkes birbirini olduğu gibi olgunlukla kabullenebilse...
|
|
|
|
|
duygunaz
Üye
|
![]() Gönderim Zamanı: 22-Mayıs-2008 Saat 22:24 |
|
bu konudaki yapılan hataların en birincisi evlenirken sadece eşinle değil ailesi ilede evlendiğini göz ardı etmek ve evlilik öncesi ilişkideki küçük hataları görmezden gelmek sonra bu hata ve sorunlar cicim ayları geçince halledilemez hal alıyor. |
|
|
|
|
SuNRiSe
Kıdemli Üye
|
![]() Gönderim Zamanı: 23-Mayıs-2008 Saat 00:19 |
|
Evet kesinlikle evleneceğiniz insanın annesinin size yaklaşımı ipucu veriyor.Baştan sıcaksa o öyle devam ediyor.Benim gibi istisna kayınvalidesi olanlar olabilir.İlk başlarda çok sıcak değildi.Ama beni tanıdıkca aramız daha iyi.Zaten kendisi benden km'lerce uzakta
Senede 15 gün görüşüyoruz yetr de artaaaaarrrr
|
|
|
|
|
duygunaz
Üye
|
![]() Gönderim Zamanı: 23-Mayıs-2008 Saat 13:09 |
|
benim kaynanam başta çok iyiydi nişanlıyken ama bazen çok patavatsız konuşur beni ve ailemi rahatsız ederdi dengesiz konuşur fazla dedikodu yapardı ben bunu gözardı ettim anlaşırız beraber laflarız sandım ama nerden bileyim beni her yerde çekiştirp bana iftiralar attığını.balık baştan kokarmış oysa ben bu sözü dinlemedim şimdi kalp hastalığımla uğraşıyorum ama evliliğim hala sallanıyo
|
|
|
|
| Sayfa 3 Sonraki >> |
|
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|